Защо е важно да говорим с детето си за сексуално насилие?

Защо е важно да говорим с детето си за сексуално насилие?

Факт е, че сред децата на възраст между 6 и 12 години има не малко жертви на сексуално насилие, а голям процент от родителите запазват мълчание и не дават публичност на преживяното, т.е. не са потърсили специализирана помощ за децата си. Без да изброявам кои са причините за това, моят призив е да разговаряме с децата си и да им помагаме да се образоват сексуално. Противно на допусканията на повечето родители, най-често децата стават жертви на насилие в семейната им среда, дори в приятелската им среда, т.е. хора, близки до детето, които имат достъп до него или по-скоро детето има доверие в тях. Често децата стават жертви на насилие в училище – от други деца, както и от учителите си.
Въпреки че разговорът за сексуално насилие не е лесен, важно е да го обсъдите с детето си. Това може да го защити, тъй като то все още не е достатъчно зряло, за да разбере, че някои възрастни около него може да му причинят болка или нещо нередно.
Освен това детето, което е информирано за рисковете от сексуално насилие, ще се научи да бъде по-предпазливо. Целта обаче не е да накарате детето да загуби доверие в хората, да мисли в посока, че възрастните са опасни, а по-скоро да се образова, да научи за рисковете от сексуално насилие. Тогава то ще бъде по-добре подготвено да реагира адекватно, да откаже всеки жест със сексуална конотация.
Какво е сексуално насилие?
Сексуалното насилие е акт от сексуален характер, насочен от възрастен към дете или от дете към друго дете. Що се отнася до две деца, то трябва да се вземе предвид разликата между сексуално насилие и сексуална игра.
При сексуална игра две деца, приблизително на една и съща възраст, решават да поиграят на „родители“ или „мама и татко“. Следователно жестовете, които се случват, са преди всичко въпрос на любопитство. Например децата да са голи или да докосват гениталиите си, всяко на другото дете. Но когато детето бъде принудено, манипулирано или изнудено да извършва подобен акт, това вече не е сексуална игра.
В много случаи сексуалното насилие е извършено от някой, когото детето познава, той е член на семейството или познат на семейството. Според последните статистики сексуалното насилие над момчетата по-често се извършва от хора извън семейството, докато сексуалното насилие над момичета е по-често от членове на семейството. Тази разлика вероятно се обяснява с факта, че родителите често дават на момчетата повече свобода.
Как да предпазите детето си?
За да предотвратите сексуално насилие, е важно да обсъдите този риск с детето си. Дайте му ясна информация относно рисковете, но избягвайте да говорите твърде дълго или прекалено драматично. Това може да накара детето ви да замълчи ако се случи нещо с него, за да не ви разстройва. То също така може да развие страх, да загуби доверието си към други хора.
Не забравяйте, че дори да предупредите детето си, отговорността за предотвратяване на сексуално насилие е на първо място ваша.
Ето някои практически съвети за намаляване на риска от сексуално насилие над детето ви.
Научете детето си да се доверява на инстинкта си, на онези „алармени червени лампички“, който му казват, че не е в безопасност или че ситуацията го кара да се чувства неудобно. Инстинктът за самосъхранение е основен инстинкт, който е вродено свойство на човек. Той е особено активен в момента на болка или страх, предчувствие за потенциална заплаха за живота или опасна ситуация.
Научете детето си да поставя граници, че има право да откаже неща, които го карат да се чувства неудобно, например по-различната целувка.
Беседвайте с детето какво е тяло и голота, то трябва да знае, че голотата е лична, интимна територия.
Говорете с детето си по този начин, че то да гледа на вас като на надежден човек, на когото може да се довери при всякакви обстоятелства.
Уверете се, че детегледачката, която сте наели е сигурна, доверявайте се на специализирани агенции. Винаги питайте детето си как е преминал денят.
Учете детето си да разпознава своите чувства. То трябва да се доверява на себе си, да развие добро самочувствие и да умее да изразява емоциите си. Това ще възпита уважение към собствената му личност и способността да казва „не“ в ситуации, в които не се чувства комфортно.
Ето няколко идеи за обсъждане на рисковете от сексуално насилие с детето.
Обяснете му, че тялото е лична територия и че никой друг не може да го докосва или гледа гол.
Поговорете защо не бива да се доверява на хора, които не познава, и които му предлагат да ги последва, под предлог че ще му подарят нещо или да се качат в кола. В случай че се случва нещо нередно да се обърне към полицай.
Ако възрастен го помоли да се държи по „сексуален начин“ (например целувка, галене, докосване), той трябва да каже „не“ и да ви разкаже за това възможно по най-бързия начин.
Научете детето си кога е добре и кога не да се пази тайна. Към тайните на децата е нужно да се отнасяме с уважение, защото децата, също като възрастните, имат право на лично пространство.
ЗАПОМНЕТЕ, че ако имате подозрения, че тайната на детето заплашва неговата безопасност, но то не желае да споделя, е добре да потърсите помощта на психолог.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather