Силата на сексуалната енергия

Силата на сексуалната енергия

„Сексът започва тогава, когато жената хване мъжа за ръката.“ Фройд

„Той е чиста, естествена, животворна енергия с огромно значение.“ ОШО, за секса

Стара, колкото света темата за секса не остарява, дори се подмладява. Винаги е актуална и винаги има какво още да се каже за връзката с него или с нея. Питам се понякога, дали има хора, които не разбират силата на тази енергия? Всъщност, да, има. Предлагам още една гледна точка.

Считало се е, още в древни времена, че тази енергия трябва да се контролира, защото в противен случай се разхищава. Под контрол се има предвид да не се пропиляват мощните вътрешни сили, които се събуждат от сексуалния нагон дори само от мисълта за физическа близост. Тези вътрешни сили, погледнати от аспекта за разбирането на материалната ни същност или така нареченото – физическо тяло се изразяват с понятието – хормони. Мигът, в който се влюбим веднага се отделят хормоните на щастието и светът изведнъж става хубав, не че преди това не е бил. Толкова прекрасно изглежда всичко само защото в кръвта ни има изобилие на тези ценни хормони. Другата страна на нещата е разочарованието и състоянието, в което всеки би се оказал, когато е бил отхвърлен. Всякакъв вид депресия, апатия или агресия можем да развием поради емоционалните борби. Преди да се стигне до лекарства и действително до здравословен проблем има много неща, които могат да се направят.

 Нека си зададем въпроса – Как влияе силната емоция и има ли според вас влияние върху психиката ви? Ако сте отблъснати от някого, който желаете или пък ви търси постоянно някой, които не можете да понасяте, нима това няма значение за вас? Е, в случай че сте такава балансирана личност, то вие умеете да се контролирате.

И така, какво знаем за сексуалната енергия? Може би – имаме си личен опит. А вярвате ли, че целият ви живот се движи около сексуалните усещания? Можете да не отговаряте. Естествено „Не“. Само че има и друго – подсъзнание. Има много дълбоки кътчета в човешкото съзнание с информация, отдавна забравена, изобщо несъзнавана. Всяка спонтанна реакция, дори мисъл, бърза като светкавица, неуловима и водеща след себе си до решение, бърз отговор, жест, гримаса е от това дълбинно място. Така сме устроени – забравяме, но само на пръв поглед. Няма нещо без причина да се е проявило в този свят. И неслучайно в психологията се обръща огромно внимание на сексуалния ни живот и вижданията ни по този въпрос. Той е важен, много важен и е причина за основни житейски събития.

Вие помните ли първата ви среща със сексуалното усещане? Има ли начин да се окаже, че това не е важно за вас? Всяко човешко същество търси тази близост и едва ли има нещо по-нормално от това. Ако нещо в тези отношения не е наред, няма как другите области от живота да не се повлияят. На тази база можем да изградим следната концепция:

Успешните отношения с другия пол, сексуалните ни контакти и успеха ни с този, които харесваме, желаем, обичаме са като взрив от сила! Това е сексуалната енергия. Благополучието в този аспект на живота е достатъчно силно да захрани с енергия другите ни способности, например – дейността и просперитета.

Точно обратното се случва, когато има неудовлетворение и незадоволени сексуални потребности. Най-малко това представлява раздразнителност или потиснатост. Също така се случват основни промени в мисленето, в гледната точка, в подхода към другите области на изява – контакти с колеги, приятели, целия социум. Всичко това е на подсъзнателно ниво. Никой не си дава сметка как сработва този механизъм, и няма как да бъде друго. Нашата психика е адаптивна. Нали трябва да оцеляваме и да се развиваме. Естествено, че няма заради някаква неуспешна любов да спрем да живеем. Така е не само с любовта, но и с всякакъв вид емоция. Това е принцип за оцеляването на човешкия род. Спасяваме се с адаптирането към нещата, които не успяваме да постигнем, както и към проблемите, които имаме постоянно. Въпросната тема тук обаче е за сексуалната енергия и как тя може да бъде съзидателна и точно толкова разрушителна.

Абсолютно всичко се контролира от разума. Висшата степен на разума е разширяване на съзнанието. В йога се постига с практикуване на множество техники. Например – мудри, мантри, медитация, йога нидра. Разширяването на съзнанието е процес на формиране на нови гледни точки. Този процес е дълъг и неконтролируем от нашите желания и нагони. Това не е система за сбъдване на желания или задоволяване на потребности. Това е израстване, което спонтанно води до вътрешна хармония и баланс. Пребивавайки в по-висше съзнание няма противоречия между понятията: добро – зло, обичам – не обичам, харесва ме – не ме харесва. Каквато и да е енергия, включително сексуалната, тя няма да бъде разрушителна нито съзидателна, а точно – балансирана, чиста недосегаема сила, защитена и защитаваща, поддържаща живота и само свръхсъзнателна личност знае какво още.

Звучи абсурдно, но който го разбира знае за какво става дума, знае колко е трудно да се постигне това състояние на вътрешния мир. Всяка човешка душа го носи в себе си. Но освен това носи и информацията от съществуването на предците си, на цялата еволюция. Носи и чувственост, тя е уязвима и ранима. В това е чара й на нея – душата човешка.  Представете си, че всички бяхме такива извисени създания, пребиваващи във висшите нива на съзнанието си и контролиращи емоциите си, контролиращи реакциите си. Това дали би бил същият свят? Може би един ден ще е така. На този етап от развитието си човечеството е много, много далеч от тази форма на разбиране на света. Няма нужда да прилагам доказателства, по-ясно е от бял ден. И какво да правим с тази толкова мощна сила, която имаме, но не можем да използваме?

Аз нямам отговор, но имам идея.

Предлагам на вниманието ви следните техники за самоконтрол на сексуалната енергия, както и на други емоционални състояния:

1.  Медитация: динамична, трансцедентална медитация. Изпълнява се като се използва музика. Музиката трябва да е ритмична и достатъчно усилена, за да провокира възбуда. Всичко, което чувствате като вътрешен порив можете да го направите чрез движение. Добре е да сте със затворени очи. Движенията напомнят на танц, но не са точно танц. По скоро – оставете тялото ви само да подскаже какво иска да прави. Дайте свобода на емоцията. Оставете да се появяват мислите ви и ги пропускайте, за да навлезете в транс. Слейте се с движението. Продължете най-малко 20 мин. и не повече от 40 мин.

Когато се уморите легнете и се отпуснете. 5-10 мин.

2. Седнете в удобна поза, за предпочитане е с кръстосани крака, от йога – Сидхасана /може да седнете по турски/. Поддържайте изпънат гърба и мускулите отпуснати. Затворете очи. След като се почувствате спокойни и нищо не ви притеснява Насочете вниманието си към пространството пред вашето чело, на около два метра пред вас насочете вниманието си към пространството пред вашето чело, на около метър, два пред вас. Започнете да мислите за емоционалното си състояние. Мислете за каквото прецените, че ви вълнува и имате потребност от удовлетворение. Единственото важно нещо е да не се отклонявате докато мислите. Усетите ли, че сте се разсеели върнете се към избраната тема. В това е ключът към успеха на техниката. Продължете като разглеждате нещата все по-надълбоко.  Нека да се явят всякакви възможни решения, картини, емоции. Сега вие наблюдавате всичко това и можете да изберете едно от нещата. Фокусирайте цялото си внимание към него и го развийте благоприятно. Вижте го в завършен вид. Сега създайте усещане за удовлетворение. Направете го и се усмихнете вътрешно. Зарадвайте се.

Когато прецените, че вече не сте достатъчно съсредоточени можете да се раздвижите и да отворите бавно очи.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather