Спокойствие чрез билки

Спокойствие чрез билки

6 билки, които ни помагат да сме по-спокойни

На малцина от нас животът ни позволява спокойствие. Колкото и да се опитваме, притеснения, несигурности и стрес трудно се избягват в днешния забързан модерен живот. И все пак, някои хора видимо се справят по-добре с тези трудности. Ако спокойствието не ни идва натурално или се чувстваме по-притеснени и стресирани напоследък, то е добре да си отделим време и да помогнем на психологическото си здраве. Един от лесните начини да се погрижим за себе си е чрез полезни билки. Освен че са натурално и чисто средство за лечение на ред болести, билките имат и много положителен ефект върху успокояването на ума. Изпиването на топъл билков чай с малко мед гарантирано ще донесе спокойствие и ще ни помогне да мислим по-бистро.

Как да подобрим психологическото си здраве с натурални съставки?

Тези 6 билки имат доказани положителни ефекти върху негативни ментални състояния и действат успокоително на нервите. Билковата терапия е хилядолетна традиция, с причина останала релевантна до днес. Чрез тинктури, чайове или в козметика, тези билки несъмнено ще ни помогнат да бъдем по-здрави и по-спокойни.

Ашваганда

Ашвагандата е растение от аюрведа, което се класифицира като адаптоген. Това означава, че съдържа микроелементи и вещества, които помагат на организма ни да се адаптира към стресови обстоятелства. Работят на принципа на акумулиране и резервиране на енергия и жизненост, която се освобождава в случай на нужда. Активира се от физически и психологически стрес и ни дава силите да останем спокойни и да се справим със ситуацията. Известни са 21 растения с тази способност, сред които Ашвагандата и Трифалата са сред най-популярните. Ашвагандата е силен източник на енергия, успокояващ психиката и използван от векове.

Трифала

Както споменахме, Трифалата е другата популярна билка адаптоген. Само че тя не е само една билка, а съчетание от 3. Това са амла, бибитаки и харитаки. Тези съставки са богати на антиоксиданти, витамин C и освен върху нервната система, имат и благоприятно действие върху храносмилането. В аюрведа трифала се смята за изключително безопасна и ефикасна храна. Все пак не бива да се прекалява с нея и се препоръчва да се приема по 1-2 таблетки на ден като хранителна добавка. За да се сдобиете с Трифала или други полезни билки за спокойствие, може да разгледате секцията с алтернативно лечение в Be Fit.

Маточина

В народната медицина, маточина се използва от много време като лекарство за главоболия, виене на свят, шум в ушите и за подобряване на съня. Вече сме открили, че тя намалява и стреса и тревожността. Редовната употреба също подобрява концентрацията и има спазмолитичен ефект за хора, които се занимават със спорт. Лечебните ѝ свойства също са открити и от традиционната медицина, където маточина се използва освен при хронично безпокойство и при лечението на конкретни форми на рак. Чаят от маточина има лек седативен ефект и се препоръчва да се пие вечер, както и в комбинация с валериан.

Лайка

За много домакинства лайката и чаят от лайка са сред най-популярните домашни лекарства. Тя има антисептично, антивъзпалително, спазмолитично и болкоуспокояващо действие. Върхът в програмата е антистресовото и успокоително действие, които се дължат на антиоксидантът апигенин. Това съединение се свързва с конкретни рецептори в мозъка, които намаляват нивата на стрес по естествен начин. Освен да ни носи релакс, лайката е и доказан натурален антидепресант, който помага с нервите и съня, успокоява стомаха, помага за предпазването от диабет и възпрепятства растежа на ракови клетки. Отварата от това вълшебно растение смее да има и невероятен аромат, който да превърне профилактичното пиене на чай в едно блажено и успокояващо хоби.

Валериана

Вероятно най-популярната билка за лечение на нервност във фармацевтиката. Красивото растение е първото средство за което се сещаме, когато усетим безпокойство, проблеми със съня или прекомерен стрес. Несъмнено валерианата ще помогне за всеки един от тези проблеми. Освен да се приема на хапчета обаче, препоръчваме да пробвате и да си направите чай от нея. До три чаши на ден ще гарантират чувство за спокойствие и релакс. Подходящо е и да се комбинира с други билки, като лайка, хмел и маточина. Когато се пие валериана преди лягане, тя помага за по-дълбок сън и смекчава чувството за махмурлук на сутринта.

Лимонова трева

Лимоновата трева е основна част от ароматерапията в азиатската култура. Тя също присъства в чайовете и кулинарията им, така че несъмнено има причина и ние да погледнем какво прави лимоновата трева толкова полезна. На първо време, тя е средство за успокояване, което действа централно на нервната система, намалявайки окислителните процеси, предизвикващи безпокойство. На химично ниво, тази билка повишава и нивата ни на серотонин и допамин в мозъка. Тоест, прави ни по-щастливи. Освен да е природен антидепресант, лимоновата трева и спомага за намаляването на холестерола, мускулните и артритните болки, както и появата на гъбички.

Източник:

Be Fit

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather