Справяне с емоционалния стрес чрез EMDR терапия

Справяне с емоционалния стрес чрез EMDR терапия

Кой и защо би могъл да се възползва от EMDR терапия …Емоционална травма или живот тук и сега!

EMDR терапия е метод, който позволява да се справим със симптомите и емоционалния стрес предизвикани от сериозни житейски ситуации или различни състояния свързани с травматични спомени. В живота ни се случват ситуации, които не можем да предвидим, събития които не сме очаквали. Понякога те имат опустошителни последици за личността в резултат на психологична травма.

     Първоначално EMDR е усвоен и се изучава като терапия за посттравматично стресово разстройство, което от своя страна е сравнително нова диагноза на фона на човешкото вековно страдание. Повече от 30 контролирани клинични проучвания на терапия с EMDR са завършени и отчетени, удостоверяващи неговата стойност и демонстрират неговата успешност и приложимост при клиенти независимо от възраст, пол и култура за ситуации водещи до посттравматичен срес. Десетки хиляди клиницисти по цял свят са обучени в тази терапия и работят с протоколите в различни условия и с различни проблеми в това число:

 • личностни разстройства
 • хранителни разстройства
 • панически атаки
 • страх, тревожност
 • притеснения, проблеми в работата
 • дисоциативни разстройства
 • смущаващи спомени
 • често повтарящи се кошмари, нарушения в съня
 • зависимости
 • фобии
 • болки
 • сексуално или физическо насилие и др.

       EMDR терапия улеснява адаптивната преработка на информацията. Чрез тази терапия клиентите са в състояние да се подложат на повторна преработка на травматичната информация, така че тя да не бъде вече психологически разрушителна за личността.

По време на сесията клиента е в „процес“ на работа с паметта и спомените по начин по който се стига до едно решение на „проблема“ по един спокоен и нетравмиращ начин. Това често води до повишена проницателност по отношение на по-рано смущаващи събития и дълго държани негативни мисли за себе си.

EMDR терапия е приложима за широк кръг от психологически проблеми които са резултат от различни житейски ситуации и значими събития.

EMDR терапия е научно подкрепена като метод за лечение на посттравматично стресово разстройство, препоръчана от многобройни организации на международно ниво ( Световната здравна организация, 2013г.).

      Този метод позволява да се използват естествените лечебни способности на мозъка и позволява да се лекуват психологичните проблеми със същата скорост, както и останалата част от тялото лекува физическите рани.

Броят на сесиите необходим за преодоляване на проблема чрез EMDR терапия ще варира в зависимост от сложността на въпросите които се разглеждат. Тези които страдат от големи травми като сексуално или физическо насилие, ветерани от войни, преживели или участвали във военни действия, жертви или свидетели на терористични атаки, аварии, внезапна смърт на любим човек, жертви или свидетели на нападения, след развод или раздяла и т.н., тези хора могат да бъдат диагностицирани с посттравматичено стресово разстройство (ПТСР), ако са налице определени симтоми. Те включват натрапливи мисли за събитието, кошмари или ретроспекции, избягване на напомняния за инцидента и повишена възбуда, които могат да включват проблеми като нарушен сън, изблици на гняв, тревожност, трудна концентация, изолиране, злоупотреба с различни вещества и храни и т.н. Изследвания също така посочват, че ако има симтпоми, които медицински не могат да бъдат обосновани свързани с умора, стомашно-чревни проблеми, болки по тялото, тези симтпоми също могат да се отнесат към ПТСР.

     Всеки който страда от ПТСР може да се възползва от терапия с EMDR. Също така и смущаващи житейски ситуации в детска възраст свързани с болезнени преживявания които човек е подтиснал и не помни, но те водят до различни проблеми в живота и работата.

    Много често отрицателната самооценка е в резултат на „непреработени спомени“ в резултат на посттравматично събитие и последващо ПТСР. Всичко посочено по-горе са случаи при които този метод може да помогне, докато EMDR терапия не може да отстрани проблеми причинени от генетиката или органични наранявания.

     Когато човек има неуспехи, той или тя биха искали да се справят с чувството си на несигурност, тревожност, страх или непрестанна тъга, или свръх реакция към хора или ситуации. Причините обикновенно могат да бъдат намерени в мрежите на паметта. Много често проблемите са непреработени спомени от миналото, които тровят настоящето. По принцип има три категории отрицателни чувства и вярвания, които могат да се появят.

Това е:

 • не съм достатъчно добър“
 • не съм в безопасност“
 • нямам контрол над ситуацията“.

      Ако вие често се чувствате несигурни, уплашени, или тревожни, или забележите, че тези състояния се проявяват интензивно в определени ситуации, или имате склонност да обвинявате само себе си, и вече приятелите или близките не са в състояние да ви успокоят, това се дължи на това, че проблемът обикновенно се причинява от непреработените спомени, свързани с негатвни емоции, физически усещания и вярвания.

Всеки заслужава да бъде щастлив и да има пълноценни взаимоотношения!

      EMDR терапия не се ограничава до работа със симтомите, тя е насочена към минало, настояще и бъдеще.Целта е да се даде възможност на човек да достигне пълно състояние на емоционално здраве. Този метод се използва и за достигане на успехи и намиране на допълнителни ресурси на спортисти, ръководители, изпълнители и всеки който търси постигане на състояния на „върхови постижения“.

        Ако се чувствате като заседнали, „зациклили“ в личен план, или във взаимоотношенията си, или техниките за самопомощ не дават резултат, тогава помислете за цялостно решаване на процеса с терапия EMDR. В крайна сметка целта е да се освободите от капана на миналото и да направите крачка към един щастлив и смислен живот, с мечти и цели и с потенциал за реализиране в бъдещето.

Все пак всеки има свободата да направи своят избор!

* Използвани са материали от лекции на д-р Франсин Шапиро, старши научен сътрудник в Пало Алто , Калифорния и изпълнителен директор на EMDR институт в Wasonville, CA.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather