Срещу депресия и мрачни мисли

Срещу депресия и мрачни мисли

Събуждате ли се сутрин уморени и без желание за нищо?
Преследват ли ви негативни мисли за себе и за другите?
Чувствате ли се подтиснати, унили, разочаровани?

Не се бойте, не е настъпил краят на живота ви! Просто ви е заляла вълната от негативни емоции и усещания. Тялото ви е изморено, затова подсъзнанието ви изпраща сигнали за бедствие.

Значи е настъпило време да се позанимаете със себе си, да разберете истинските си потребности. Приемете състоянието си като възможност да намерите нови, по-добри пътища за себе си.

Запитайте се: Какво конкретно ви тревожи? За какво точно сигнализира състоянието ви?

Както ви е известно от всяка ситуации и състояние има изход. Трябва само да се вземете в ръце и настойчиво да действате. Колко бързо ще се справите с това състояние, зависи само от вас.

Ето ви няколко препоръки, които са помогнали на много хора да излязат от въртележката на навика да мислят негативно:

1.      Бъдете енергични

Редовните физически занимания могат да се окажат най-силнодействащия антидепресант. Те ще помогнат мозъкът ви да се насити с повече кислород, да се отделят повече ендорфини.

Дали ще правите упражнения,  ще тичате,  ще ходите бързо, или просто ще се разхождате – изберете това, което ви доставя най-голямо удоволствие.

Половин- един час на ден умерено интензивни физически занимания са напълно достатъчни. Ако ги практикувате пет-шест дни в седмицата, те ще предпазят мозъка ви от нарушения, които водят до депресия.

2.      Спете повече
Ако спите по-малко от 8 часа в денонощие, се понижава нивото на серотонина в мозъка ви, а това предразполага към депресивни състояния.
Доказано е, че най-пълноценният сън е между 22 и 0 часа, защото тогава си почива нервната система.
Релаксирайте преди сън, за да бъде сънят ви спокоен.

3.      Погледнете на проблемите си по нов начин
Причините за мрачните мисли и депресията не са разочарованията, трудностите и бедите в ежедневието ви, а това какво мислите за тях и как се чувствате, когато се сблъскате с подобни моменти.
Вашите емоции се създават не от самата ситуация, а а от това как я интерпретирате.
Да предположим, че сте се уговорили с ваш приятел да се срещнете у дома ви. Часът настъпва, а вашият гост го няма. Чувствата ви се менят всяка секунда. Отначало си мислите, че вашият приятел е безчувствен и безотговорен и му се сърдите. След това си мислите, че му се е случило нещо неприятно и ви обхваща безпокойство. Ако си помислите, че той закъснява, защото не се интересува от вас, ви обвзема чувство на изоставеност и самота,  та дори и отчаяние.
Ситуацията е една и съща, а гамата на вашите настроения  е толкова разнообразна, защото зависи как вие я тълкувате.

4.      Не се занимавайте с догадки и предположения
Преди да оцените ситуацията като отрицателна, съберете колкото може повече информация, за да изясните съмнителните аспекти на събитието. Задавайте въпроси. Това е един от най-добрите начини да избегнете песимистичната оценка на обстоятелствата.

5.      Променете гледната си точка
Когато смените мислите си, ще можете да се освободите от чувството за незащитеност.
Помислете за възможностите, които ви дават проблемите. Те никога не се появяват случайно и винаги са сигнал, че нещо трябва да направите по друг начин, защото старият е неефективен и ви вреди.

6.      Не се самоунищожавайте
Всеки път, когато започнете да критикувате себе си или другите, анализирайте ситуацията още веднъж, за да проверите дали не сте попаднали в капана на максимализма. Ако не са ви повишили в службата или ви е изоставил близък човек, това съвсем не означава, че сте неудачник. Има куп обстоятелства, които са повлияли на тези събития и голяма част от тях са извън вашата власт.
Не изпадайте в крайности.

7.      Приемайте похвали и благодарете за тях
Как се чувствате, когато чуете нещо приятно по ваш адрес?
Самооценката ви пораства, започвате да мислите за себе си по-позитивно. Тогава се научете да приемате комплиментите като искрен израз на добро отношение къв вас.

Потренирайте, за да се научите на това. Помолете някой от близките ви да каже нещо добро за вас. След това с много сериозно изражение на лицето кажете нещо от рода на: „Извинявай, но не мога да ти позволя да мислиш така за мен”. Веднага ще забележите колко абсурдно звучи подобна фраза. Всъщност това е същото като неверието в направения ви комплимент.

Приемайте похвалите с радост и благодарност и ще се научите да мислите за себе си по-позитивно, без да полагате особени усилия за това.

8.      Учете се да грешите
Не превръщайте грешката в неприязън към самите себе си.
Човек прави грешки цял живот и задачата е в такива ситуации да се отнася към себе си безпристрастно и с уважение.

За да се отнасяте правилно към грешките си, ви предлагам следното упражнение: нарочно грешете в безобидни ситуации. Например, в течение на една седмица всеки ден правете по три преднамерени грешки: бъркайте пътя към работата си, набирайте грешни телефонни номера и т.н. Как мислите: заради тези грешки ще настъпи ли краят на света? И изобщо нещо ще се промени ли?
Това упражнение ще ви помогне да възприемате грешките си с хумор, вместо това да се обвинявате и да изпадате в отчаяние.

9.      Не поемайте вината върху себе си
Да предположим, че ви е дошъл гост и през цялото време е в лошо настроение. Ще обвините ли себе си за това? Ако го направите, значи сте склонни да възприемате обективните събития като лични. А това неминуемо ще ви носи мрачно настроение. Напълно е възможно не вие да сте причината за лошото настроение на госта си. За да се убедите в това, просто го попитайте, вместо напразно да се обвинявате.
Не обвинявайте себе си за нещастията на другите, ако нямате доказателства за вашата виновност.

10.   Във всичко откривайте хубавото
Заобикалят ни хиляди източници на положителни емоции, но ние не ги забелязваме.
Изработете си навик да забелязвате хубавото и да му се радвате. Например в продължение на един ден съсредоточете вниманието си само върху положителните факти и събития. Ако, например, при запознанството с някой човек сте си създали лошо впечатление, заставете себе си да откриете в него поне две положителни качества.
В края на деня ще забележите, че и другите се отнасят към вас позитивно.

Депресията е навик да се мисли негативно. Ако имате тази склонност, практикувайте изброените  десет начина на поведение и мислене и мрачното настроение ще ви напусне със сигурност.

Доказано е, че ярките свежи цветовете също са надеждно средство за освобождаване от депресивни състояния.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather