Стресът по време на бременност

Стресът по време на бременност

Безспорно бременността е период, в който много неща се променят – тялото, емоциите, живота на семейството… Можете да приветствате тези промени, но те могат да създадат и известно напрежение у бъдещата майка.

Усещането за стрес е често срещано по време на бременност, но твърде високите му нива са свързани със значителен дискомфорт (например проблеми със съня, главоболие, загуба или увеличаване на апетита).

Хроничният стрес може да създаде и здравословни проблеми като високо кръвно налягане, да увеличи риска от преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло. От друга страна, тези бебета са изложени на повишен риск от здравословни проблеми.

Какво причинява стрес по време на бременност?

Причините за стреса са различни за всяка жена, но има някои често срещани по време на бременност:

-физически дискомфорт по време на бременността като гадене, умора или болки в гърба.

-промяна в хормоните, която може да причини колебания в настроенията на жената. Те понякога възпрепятстват ефективното справяне със стреса.

– притеснения относно раждането (включително страх от усложнения) и предстоящите грижи за бебето (Как ще се справя? Дали ще съм добър родител?)

Какви видове стрес могат да причинят проблеми с бременността?

Не всеки стрес е лош. Всъщност той се дели на два типа- еустрес и дистрес. Еустресът е така нареченият „положителен стрес”- това е вид напрежение което ни мотивира да се адаптираме към дадена ситуация, да посрещнем и преодолеем трудностите. От друга страна, дистресът е „негативен”- той изтощава нашите ресурси за справяне с различни житейски проблеми.

Най общо, когато е в малки дози, стресът може да ви помогне да се справите с нови предизвикателства в ежедневието без това да води до проблеми с бременността. За разлика от него, силният и хроничен стрес може да допринесе за спад в имунната система, инфекции, а понякога и преждевременно раждане. Въпреки това, повечето жени, които са под сериозен стрес по време на бременност, имат физически и психически здрави бебета (например раждали са се здрави деца и по време на война). Но бъдете внимателни, ако:

-Преживявате развод/раздяла, сериозно заболяване или смърт в семейството, загуба на работа или дом.

-Сте под дълготраен стрес, причинен от финансови и здравословни проблеми, или се чувствате депресирани. Депресията е състояние, при което силните чувства на тъга продължават дълъг период от време и пречат на човек да води нормален живот.

-Изживявате стрес, свързан конкретно с бременността. Някои жени се притесняват от спонтанен аборт, от здравословното състояние на бебето си или от това как ще се справят с раждането и дали ще бъдат добри майки.

Стресът също може да повлияе на начина, по който реагирате на определени ситуации. Някои жени използват неадаптивни стратегии като пушене и пиене на алкохол, което от своя страна може да доведе до сериозни проблеми с бременността. Най-сериозните последствия от тютюнопушенето са недобро развитие на плода, отлепване на плацентата и дори синдром на внезапна детска смърт. Известно е, че приемът на алкохолни напитки по време на бременност могат да доведат до фетален алкохолен синдром, който се състои в забавено умствено развитие, аномалии в сърдечно-съдовата система, лицев дисморфизъм, изоставане във физическото развитие и нарушения в координацията.

Могат ли високите нива на стреса по време на бременност да навредят на детето ви по-късно в живота?

Някои проучвания показват, че високите нива на стрес по време на бременност могат да причинят определени проблеми в детството като например проблеми с вниманието или страхове. Възможно е стресът да повлияе на развитието на имунната система.

Как може да намалите стреса по време на бременност?

Ето някои начини за намаляване на стреса:

-Говорете със съпруга/партньора си, с роднини или приятели относно това, което изпитвате, не прикривайте чувствата си. Поискайте помощ и подкрепа от хора, на които имате доверие.

-Яжте здравословни храни и спортувайте (доколко това е възможно, обсъдете с вашия гинеколог). Доказано е, че спортът намалява стреса, спомага за отделянето на ендорфини (хормоните на щастиети) и също така помага за предотвратяване на физическия дискомфорт.

-Намалете дейностите, които не е нужно да извършвате или които ви натоварват физически и психически.

-Опитайте релаксиращи техники като йога или медитация. Освен това слушането на класическа музика („стандартът” за всички бременни може не само да намали безпокойството на майката, но и да подейства успокояващо и да нормализира сърдечния ритъм на бебето.

Ако смятате, че изживявате сериозен стрес по време на бременността си, свържете се с подходящ специалист (психолог, психотерапевт).

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather