Какво са, как работят и как ни влияят подсъзнателните/сублиминални утвърждения

Какво са, как работят и как ни влияят подсъзнателните/сублиминални утвърждения

Какво не са сублиминалните съобщения

Вероятно някои от вас са чували за тях – „Сублиминални послания“. Интересно е да мислим, че можем да вкарваме команди в подсъзнанието си и те да ни служат в наша полза. Плашещо е да осъзнаем, че можем да бъдем повлияни от заповеди, въведени в нашия мозък от нещо или някой без ние да забележим. Но преди да избягате и да сложите шапката си от фолио, нека да обобщим накратко какво сублиминалните/ подсъзнателните послания не са:

– Те не са средство за промиване на мозъка ви, което да ви кара да се държите като робот.

– Няма да ви накарат да правите неща, които не искате да направите.

-Те не въздействат на хора, чиито намерения не съвпадат с тези на сублиминалното послание.

Така че основно за да може подсъзнателното послание да работи, трябва да бъде приведено в съответствие с желанията на човека. Много експерименти потвърждават това наблюдение.

И така, какви са те и работят ли?

Сублиминално съобщение: Послание или съобщение, предназначено да премине под нормалните граници на възприятие. Тези послания са невидими за съзнателният ум, но са възприемчиви за подсъзнателният или по-дълбок ум.

Как да разберем, че мозъкът ни възприема подсъзнателно?

Лабораторните изследвания са установили степента, до която стимулацията на подсъзнанието достига до нашия мозък. Последните проучвания показват, че подсъзнателните послания достигат и влияят върху мозъка.

Учените от UCL са намерили физиологични данни, доказващи, че невидимите подсъзнателни образи привличат вниманието на мозъка към дадено подсъзнателно ниво. Използвайки функционален ядрено-магнитен резонанс fMRI, проучване изследва дали изображение, което зрителят не е възприел съзнателно – но такова, което е достигнало ретината –  оказва влияние върху мозъчната активност в първичната визуална кора. Резултатът е, че мозъкът записва подсъзнателни образи, които привличат вниманието ни без да имаме впечатление, че сме видели нещо. Подобни изследвания са проведени със звукови вълни, граничещи с нивата на човешко възприятие (20Hz до 20kHz).

Сега въпросът е дали мозъкът ни разбира съобщенията и има ли влияние това върху нашето поведение?

Истината е, че за да ни влияят посланията:

1) Необходимо е да имат значение за рецептора.

2) Необходимо е да се асоциират с нещо, което познаваме или чувстваме.

3) Нужно е да са в посока на засилване на желанието.

Съобщение, което е хванато от вашето подсъзнание, но не е разбрано, ще има малък ефект. Например получавате съобщения на китайски език и не говорите езика. Интересен ефект е, че ако по-късно научите китайски, предишните подсъзнателни съобщения, съхранени в съзнанието ви, ще започнат да имат смисъл. Дори и да се разбере посланието, е важно то да има връзка с нашата реалност. Вземете за пример съобщението: „Къщата трябва да е бяла“. Чакай малко, каква къща? Ако има как да боядисате къщата си, сега ще има смисъл за вашето подсъзнание и предпочитанията ви ще се наклонят към бялото.

За да бъде по-ефективно посланието, трябва да подкрепя желанието. Ако сте против целта, съобщенията няма да имат голям ефект. Досега няма твърди доказателства, че подсъзнателните съобщения ви карат да правите неща, които не искате. Какво ще кажете за съобщенията в рекламите? Ако видите филм, където в много сцени показват например Pepsi във фонов режим, може би не сте го забелязали, но умът ви е записал. Все пак това не означава, че ще излезете и ще купите Pepsi. Макар че, ако сте жадни асоциацията ще бъде направена. Когато отидете за питие и се чудите какво да купите, Pepsi е по-вероятен избор от преди.

Чудили ли сте се „Как мога да бъде успешен във всички дейности от моя живот?”

Мислили ли сте си „Искам да постигна целта си, но е твърде труд-но!”. Сигурни сме, че сте размишлявали как успешните хора намират мотивацията, самоувереността, чертите на характера и уменията да осъществяват почти всичко, към което се стремят. Понякога ни се струва, че нашият разум работи срещу нас… и ДА, прави сте! Истина е! Умът ни ограничава и пречи по пътя на пълното оползотворяване на нашите способности!

Ако ви кажа, че има лесен и автоматичен начин да отворите съзнанието си, да го оставите да учи, да го оставите да се свърже с тялото ви и да подобри представянето ви във всичко, което опитате – било то бизнес, социален живот, емоционален, духовен, интелектуален аспект, учене…

Малко история 

Терапията със сублиминални утвърждения не е нещо ново. Началото ѝ е поставено в началото на XIX в. Един от първите използвани методи на сублиминалните утвърждения се е наричал шепнеща терапия, при която на пациента са се шепнели внушения с надеждата те да се утвърдят подсъзнателно и пациентът да подобри поведението си. Чрез развитието на технологията сублиминалните послания постепенно се включват в различни медийни форми на музика или звуци.

Внушение към човека на ниво, което е недоловимо или невидимо за съзнателния ум, ще навлезе директно в подсъзнанието му. Подсъзнателният ум приема команди без да се усъмнява в тях. То е като дете. Виждали ли сте колко бързо детето научава езици или се научава да борави с компютъра? В ранна възраст умът не филтрира и не ограничава нови мисли. Докато растем запечатваме ограничения „разрешено” и „забранено” на съзнателно ниво. Блокираме и поставяме под съмнение нови мисли.

Нашето подсъзнание е отворено още от момента, в който сме в утробата на майка си! ДА, дори тогава ние получаваме внушения и мозъкът ни ги обработва и интерпретира когато започнем да разбираме думи на много ранна възраст. Също така, ние сме много уязвими по време на болка (физическа или емоционална), нещастия, несъзнателност (външно наложена: например под анестезия; вътрешно наложена например по време на сън). Това са моменти, в които лоши команди могат лесно да достигнат до мозъка ни. Докато сме съзнателни командите се филтрират и оспорват. За да повлияем по позитивен начин се нуждаем да изпратим позитивни, благоприятни команди по незабележим и повтарящ се начин до подсъзнанието ни.

Има и още нещо- мислите и себе говора ни също влияе на подсъзнанието ни

Просто казано, привличаме в живота си неща, базирани на нашите мисли – в случая е вярно, че сходните неща се привличат, а не противоположностите.

Това означава, че ако продължаваме да мислим някаква мисъл

(положителна / отрицателна) отново и отново със силна емоция, ние ще я превърнем в реалност.

С други думи, привличаме това, върху което се фокусираме.

Така че ако се съсредоточим върху липсата, ние я привличаме. Ако се съсредоточим върху изобилието, ние привличаме това.

Мислите водят до чувства, които водят до действия, които на свой ред водят до резултати.

Ако искаме да променим резултатите, които получаваме в живота си, трябва да започнем с промяна на мислите си.

Сега може би си мислите: „Как мога да променя мисловната си нагласа “?

Виждате ли, това, което казваме на себе си отново и отново (себе говора ни), засяга какво и как мислим и чувстваме за себе си.

Казват, че обикновено сме най-лошите си критици … и това е очевидно в

нещата, които казваме на себе си всеки един ден.

„Ах …  не си донесох отново ключовете … защо съм толкова забравен/а?“

„Никой не се засмя на шегите, които подготвих за презентацията. Аз съм лош и скучен говорител … Вероятно не би трябвало доброволно да говоря следващия път … „

„Галя не отговори на никое от съобщенията, които ѝ изпратих след сляпата ни среща … Дали тя ме намира за непривлекателен? Не съм ли достатъчно добър за нея?“

Рано или късно такова негативно себе говорене се промъква в нашия подсъзнателен ум и ние повтаряме отново и отново на автопилот, без да осъзнаваме – и по-лошо, позволяваме на придружаващите го ограничаващи мисли като „Забравям, не съм добър в публичното говорене, не съм привлекателна, аз съм твърде дебел/а, не съм достатъчно добър, аз съм глупав/а и т.н.“  да формират нашите убеждения и доминираща реалност.

След това, докато привличаме все повече и повече ситуации, които доказват верността на такива мисли (не забравяйте, че привличаме това, за което мислим), ние отиваме в низходяща спирала и сами възпрепятстваме себе си от привличане на изобилието, любовта и щастието, които наистина заслужаваме.

Ето тук се появяват положителните утвърждения…

Те служат за неутрализиране на негативната вътрешна бъркотия и в дългосрочен план заменят ограничаващите мисли е себе говорене с вдъхновяващи, изпълнени с обич мисли, които отварят съзнанието, позволявайки му да вижда възможности, а не препятствия.

Утвържденията са най-добрият начин да се насърчите да превърнете в реалност изхода от желаната цел. През нашият живот съзнателният ни ум формира вярвания и много пъти тези вярвания са негативни и представляват бариера. Много пъти не постигаме цели, защото смятаме, че не сме в състояние. Сублиминалните утвърждения заобикалят тази бариера и казват на подсъзнанието да промени старото убеждение в това, което искаме да бъде нашето ново убеждение. В този случай подсъзнателните съобщения са ефективни! Вземете истинско съзнателно желание и го накарайте да се срещне с подсъзнателно утвърждение и бинго! Тогава се случва магията и поведението ви се променя ефективно към постигането на целта.

Просто попитайте който и да е психолог и ще получите отговор.

Съзнателният ум е този, който си мисли, че взима всички решения. Но зад кулисите подсъзнателният ум всъщност режисира всичко.

Подсъзнанието осигурява своеобразен дълбоко вграден шаблон – карта, която съзнателният ум следва.

Съзнателният ум прави преценки, взима решения, избира дадени опции – но всичко това се базира на шаблона, предоставен от подсъзнанието.

И много често този шаблон може да бъде погрешен.

Случайни събития и ситуации могат да ви накарат да „инсталирате“ определени дълбоко вградени модели, дори когато те не са смислени. Когато нещо се случи няколко пъти, то става част от подсъзнанието и съзнателният ви ум следва установените пътища в бъдеще.

Ако искате да „препрограмирате“ този вътрешен шаблон, трябва да вградите нови пътища в подсъзнанието си.

Tова правят за вас подсъзнателните /сублиминални аудио албуми….бързо, лесно и ефективно.

Те повтарят нови позитивни пътища отново и отново, полагайки основите за бъдещия ви успех.

Ще разберете веднага щом самите вие го изпитате.

 

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather