Сънищата

Сънищата

Сънищата имат няколко особености и не са свързани с глобални предсказания  за бъдещето, както се опитват да ни убедят съновниците… Често сънувам. Винаги сутрешното ми настроение и повечето ми мисли в първата половина на деня са свързани със спомена от някой сън. Преди да имам каквато и  да е информация относно сънищата, тяхното значение и смисъл, съм купувала съновници и съм ровила до забрава в интренет, но уви… Странни истории за преследване от царски взвод от кучета, атомна бомба при посещение на Панорамата или правя магии със собствените си ръце. Най-изумителния ми сън беше, когато като тийнейджър  сънувах , че съм светло син гребен, който се рее свободно в небето!

Сега 10 години по-късно мога да тълкувам сънищата си, както и тези на близките ми, защото знам,че сънищата имат няколко особености и не са свързани с глобални предсказания  за бъдещето, както се опитват да ни убедят съновниците:

Eдни от тях изпълняват малките и големите ни  явни желания. Това са детските сънища. Благодарение на тях мозъкът ни прави възможно да получим удовлетворение и да изпитаме поне за малко удоволствието да притежаваме предмети или каквото и да е друго недостижимо в настоящето.

Kошмарите ни са явни и ярки изпълнения на подтиснати желания,недопустими за съзнанието и морала.

Други, преработват остатъците от деня и правят малките неща,които все още не сме изхвърлили от съзнанието си големи, значими и дори изопачени. Те постигат замаскирано изпълнение на подтиснатите ни желания.

Сънят понякога сбъдва обаче и забранените ни желания,които се цензурират от обществото и от собственото ни съзнание,но това не означава, че не съществуват там някъде в подсъзнанието…често сънуван от младежите например е сън за интимни преживявания с майката. Това не е странно, защото е известно, че първите несъзнавани интимни чувства са отправени именно към майката.

Символиката на сънищата всъщност не е нищо друго освен вашите собствени асоциации, свързани със сънувания предмет или личност. Това означава,че всеки може да си състави едноличен съновник, в който да подреди асоциациите си. Разбира се има и глобални асоциации,които се коренят във възпитанието и културата на народа.

И така в заключение трябва да кажа, че сънищата са ни необходими, поради това, че именно те пазят съня ни и осигуряват почивката ни. Именно защтото ни удовлетворяват. (А не както някои мислят, че здрав сън има този, който не сънува.) И все пак според съвременните учени сънуването е признак за невроза.

Eкип на E-placebo
Източник: www.E-placebo.com

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather