Тайните на вашите деца

Тайните на вашите деца

Вашите разбирания за тайна
Още от самото начало искам да обърна специално внимание на разбирането Ви за „тайна“. Най-простото обяснение и тълкувание на „тайна“ е следното: „Това, което се пази да не се узнае от друг“.
Давам това разяснение, за да се съсредоточим върху съществената част, която е нужно да разгледаме. Какво е Вашето разбиране за тайните? Имате ли нещо, за което не искате да разбира друг? Разбира се, че имате! Както има всеки човек. Тайните, които пазите са дълбоко свързани с детските Ви години, или поне повечето от тях. За да навлезем по-дълбоко във Вашите, първо ще Ви помоля за минута да си припомните какво сте криели от Вашите родители. Досещате се, нали?
Същото „криене“ ще се случва и с децата Ви. Не си мислете, че можете да влезете в ролята на ясновидец и веднага да заловите какво се върти в главата или в действията на децата. Помнете това, всеки път когато си мислите, че разкривате тайните на децата си.
ИСТИНАТА, КОЯТО „НЕ ИСКАТЕ” ДА ЧУЕТЕ
Кога започва периодът на тайните?
Мисленето на децата се различава от това на възрастните. В детския свят съществува механизъм, наречен Его-защита. От Вас зависи как ще подходите към него. Нека да изясня с няколко примера.
Ако едно малко дете /3-4 г./ е поставено в ситуация, в която трудно може да определи кое е правилно или не, то автоматично прибягва към себезащита, т.е. включва се Его-защитния механизъм. Много често децата, които наричаме подрастващи, изпитват сериозни затруднения в определянето на ситуации. Това е така, понеже родителите нямат подхода, чрез който да обясняват правилния начин за намиране на пътя. Едно дете може да изпита срам, който в по-късен период на развитие и да не може да бъде преодолян лесно.
От изпитването на срам, до пазенето на тайна, границата е съвсем малка. При неадекватно поведение от страна на родителите се очаква и неадекватно поведение на децата им. При много семейства се случва така, че в стремежа си да накарат детето да бъде послушно, те го манипулират с израза „няма да казваш“ или „това не може да разкажеш“. Това е началото на периода на тайните. Психиката възприема изразите „това не бива да го казваш на никого“, или „това е тайна“ като заповед и така подсъзнанието се съгласява на чутото.
Понякога на децата им се струва, че трябва да идеализират своите родители, за да могат да се защитят от срам, страх, тревога, унижение.
Освен семейната (основна) среда на тайните, съществува и социалната среда, където нещата започват да придобиват различно виждане към пазенето на тайни. Още от детската ясла, до започването на училище, децата попиват всички „методи“ за пазенето на тайни. Социалното им обкръжение „работи“ на нива, целящи манипулиране на подсъзнателните нагласи, които не се противопоставят на думите. Приемат ги безусловно и те се случват.
Много често настъпва бъркотия в детското съзнание, защото никога не е имало кой да го научи как да запазва позитивното и да отхвърля негативното.
Как да постъпите?
Винаги правете това, което сте се страхували да направите, а именно: правете обратното на общоприетото. Макар и бавен, процесът, през който ще имате възможност да научите децата си кое се казва и кое не, ще даде резултати. Преразглеждайте миналото си, но не с критика, а с любов, за да запазите добрите подсъзнателни усещания. Те са истинските!
След като сме изяснили какво е тайна и как да обясняваме правилно „пазенето на тайни“, ще Ви разкажа за „другите тайни“, с които ще се сблъскате, докато си мислите, че виждате всичко, което децата Ви правят.
Тайната в семейството
Ще Ви припомня нещо, за което и Вие навярно ще се досетите. Когато сте били малки, да кажем между 4-6 годишни, родителите Ви, или баби и дядовци, са Ви повтаряли, че „някои неща не можете да кажете на мама или на татко“. Тези неща, са всъщност нещата, които се наричат „тайна в семейството“.
Нека дам пример: баба казва на внука си, че е по-добре да скрие от баща си факта, че майка му е изхарчила по-голяма сума пари от първоначално замислената. Ето това е добър пример за това как на детето са му внушени няколко неща: първото е страх от бащата, а второто, че парите са ограничени. Най-вече се акцентира върху заплахата, че ако излезе наяве „тайната“, че майката е похарчила повече, ще се скарат на детето за това, че не е спазило мълчанието си. Този „възпитателен“ метод е началото на поредица бъдещи комплекси и ограничения в живота на детето.
Друг пример за „тайна в семейството“ – (тук искам да подчертая, че подобни манипулации са често срещани при семейства и деца на разведени родители).
Когато настъпи развод в семейството, по едни или други причини, разделените родители започват да предприемат необичаен метод. Аз го наричам просто съревнование. В стремежа си да съберат позитивни точки от децата си, много двойки си измислят „тайни“ и карат децата им да мълчат.
Пример: Майка, която има вътрешен конфликт с бившия си съпруг, обучава детето си да мълчи за всичко, което се случва с него или майка му, когато отива при баща си. В такива случаи се разиграва един театър, чиято главна роля се играе от детето. Майката се обръща към него с думите: „Забранявам ти да казваш на баща си какво правим у дома!“, или „Баща ти вече не живее с нас, затова е по-добре да не разбира за какво си говорим“.
Независимо на колко години е детето, то бива обработвано да пази тайни, които по един или друг начин биха имали последствия за самото него. Подобни сценарии съществуват при семейства, които са били нестабилни двойки и преди развода си. Неосъзнаването на бъдещите проблеми от пазенето на подобни „тайни“ са огромни и колкото по-скоро се осъзнаят, толкова по-безболезнен ще бъде „оздравителния“ процес.
Малки деца, малки тайни
Удивителен е процесът на развитие на тайните. Той се обновява с минаването на годините и става с все по-завъртян сюжет. Когато децата са малки, техните тайни също са малки. Социалното обкръжение, приятелите, семейната среда – това са все фактори, които оказват влияние на процесите, свързани с тайните. Вероятно си спомняте някои от Вашите „малки тайни“, когато се връщате назад в детството си. Повечето тайни на малките деца са свързани с игрите и приятелите им. Когато порастват, децата променят процесите на пазенето на тайни, както изменят и тяхното съдържание.
За Вас, родителите, сигурно ще е любопитно да разберете какво крия малките деца. Тогава включете в действие наблюдението и интуицията си. Те са основни способи, с които можете да видите какво се крие в главите на 4-5 годишните деца.
За да Ви помогна, ще разкажа една история.
Преди време ме посети клиентка, която сподели за усещането си, че синът й, който е на 5 години, не обича да разказва за преживяванията си в детската градина. Жената се съмняваше, че пази някакви тайни и реши да се консултира дали поведението на детето е нормално. Посъветвах я да включи на помощ своето собствено въображение и интуиция. Помолих я да се върне назад, за да си спомни нейните тайни. Обикновено, когато човек се успокои и мислено помоли подсъзнанието си да му даде отговор, той го получава.
Така се случи и с клиентката ми. Връщайки се назад, жената осъзна, че няма от какво да се страхува, защото на преден план изникнаха нейните малки тайни. Тя разказа, че повечето от тях са свързани с игрите и подбора на приятели в детската градина, както и със страх от учителките там. Оказа се, че детето не е искало да споделя, за да не се почувства като „клюкар“, а и най-вече, защото „това било между приятелите“.
Посъветвах клиентката си да бъде като дете. В моментите, когато усети, че нещо тежи на детето й, да стане също като него. Само по този начин можете да направите пътешествие в детската психика – като станете деца.
Малката тайна на детето беше и повод майка му да поработи върху своя вътрешен свят и мироглед. Горещо Ви съветвам да работите с Вашия!
Тайните на пубертета
В тази част ще се „събудите“. Казвам „ще се събудите“ неслучайно, защото повечето родители пропускат тази възраст от развитието на децата си и накрая се учудват на някои техни действия.
Няма да давам теория за пубертета, тъй като тази юношеска възраст е описана многократно от хиляди автори и източници на информация. Ще Ви представя онази част от развитието в пубертета, която „не искате“ да чуете. Затова да започваме с тайните през пубертета. . .
Физическото развитие – първа тайна
Когато говорим за така наречената „трудна възраст“, е нужно да кажем, че е трудна, не защото няма да премине, а защото тогава детето преминава през промени, които са в основата на неговото развитие като бъдеща личност.
Днес, поради по-бързото развитие на децата, е много тънка границата на определяне и започване на пубертета. За някои юношеската възраст започва от 12 години и продължава до 18-годишна възраст. Разбира се, тези параметри важат различно при момчетата и при момичетата.
За начало на пубертета при момичетата са спряга възрастта 12-13 години, а при момчетата началото е 13-14 години.
Тъй като пубертетът е възраст на хормоналните промени, е нужно да знаете, че тогава децата Ви са като бомби, които могат да избухнат всеки момент. Затова се пригответе да разучавате по-подробно тяхното поведение и да приемете тайните на тази „трудна възраст“.
Питате се какви тайни може да крие за юношите едно физическо развитие? Преди всичко, помнете, че през това сте минали и Вие, но скритият срам от тайните Ви просто е преобърнал реалната преценка на ситуациите с децата Ви.
Когато се появят първите физически промени, реакцията на уплаха, както при момичетата, така и при момчетата е еднаква. Това е така, защото младите си мислят, че „тези неща се случват само на тях“, освен, ако скоро не започнат да ги забелязват и сред съучениците и приятелите си. Тогава всичко се променя и започва обсъждането на тайните.
Сигурно ще попитате какво пазят в тайна младежите? Нека дам пример.
Момиче на 13 годни се ужасява от появата на окосмяване по мишниците и гениталиите си. След като майката на детето плахо обяснява какво се случва с тялото му, то продължава своята битка, докато приятелка не му сподели, че се срамува от същите настъпили промени. Тогава, се получава споделяне. То обикновено е емоционално и много силно.
Девойките „крият“ промените си от момчетата, а момчетата – от девойките. На по-късен етап, се случва така, че тези промени не са срамни, а носят начало на други емоции.
При момчетата „тайно“ се обсъждат настъпилите изменения по мутирането на гласа, както и наличието на окосмяване по лицето и гениталиите. Младежите много често говорят шеговито за тези въпроси, но се срамуват да разкрият „тайните“ си пред момичетата или семейството.
Физическото развитие крие своите тайни, но най-важното за Вас, родителите, е да знаете, че каквото и да виждате, то се е случвало два пъти – един път с Вас, а сега се случва на децата Ви.
Емоциите – втора тайна
Емоциите изразяват психологичното състояние на хората, които са повлияни от различни обстоятелства и субекти. През пубертета емоциите дори са в излишък, но това е „нормалното“ състояние на юношите. Забелязвате, че през „трудната  възраст“, децата Ви си сменят настроенията буквално през минути. Това се дължи не само на хормоналните промени, но и на мислите, които преминават през съзнанието на юношите. Те все още нямат реална преценка за реално и несъзнавано, за това не разбират защо се чувстват различно. С емоционалните промени и настроения, настъпват и тайните. Емоцията винаги се влияе от мисъл, която се поражда внезапно, и оказва въздействие върху тийнейджърите.
Често става така, че юношите споделят по между си мисли за „бягство от дома“, „омраза към родителите“, „ненавист към брат или сестра“, „негодувание към институциите“, „любовно разочарование“ и други. Не си мислете, че юношата ще седне и ще Ви сподели всичко това.
Бъдете сигурни, че каквото и да Ви казват децата, то не е пълната истина.
През Вашите очи ситуацията изглежда различно от тяхната. Много юноши определят семейната среда „като непоносима“, а за това споделят само на приятели и съученици. Бъдете търпеливи, но наблюдавайте, когато забележите различни и плашещи емоционални състояния. Освен, че ще „крият“ от Вас много неща, тийнейджърите ще се опитват да Ви манипулират по един или друг начин – било за пари, училище, разходи, за които не знаете, за непланувани екскурзии, за престой в друг приятел, за срещи и купони. Това са само малка част от нещата, за които трябва да бъдете бдителни. Винаги помнете, че юношите все още не са зрели индивиди, а ако не обръщате внимание на поведението им, последствията могат да бъдат сериозни.
Полово развитие – трета тайна
Може би тази „тайна“ и следващата, за която ще дам обяснение, са най-съществените, както за децата Ви, така и за вас. Преди да опиша за какво си говорят „тайно“ децата Ви, нека да дам две таблици, които представят половото развитие и белезите, които са свързани с него.
Начало на растежа на тестисите и половия член
0 –11 г.
•Нарастване на простатната жлеза, ларинкса
11 -12г.
Значителен растеж на тестисите и на половия член, окосмяване около половите органи от женски тип
12 –13 г.
Бърз растеж на тестисите и половия член, възловато уплътняване на гръдните жлези начало на промяна и на гласа
13 –14 г.
Оосмяване в подмишничните ямки, по-нататъшна промяна на гласа, поява на косми по лицето, растеж на тестисите, кафяво оцветяване на скроталната торбичка, първа еякулация
14 –15 г.
•Узряване на сперматозоидите
15 –16 г.
Окосмяване около половите органи от мъжки тип, растеж на косми по цялото тяло, поява на сперматозоиди в семенната течност
16 –17 г.
•Спиране на растежа на скелета
17 –21г.
Полови белези при момчетата
Растеж на тазовите кости, закръгляне на бедрата, незначително нарастване на гръдните жлези
9 –10 г.
Купулообразно повдигане на гръдните жлези, поява на окосмяване по половите органи
10 –11 г.
Промени в лигавицата на влагалището, уголемяване на външните и вътрешните полови органи
11 –12 г.
Развитие на жлезистата тъкан на гръдната жлеза, пигментация на гръдните зърна, първа менструация
12 –13 г.
Окосмяване в подмишничните ямки, менструация в мнозинството от случаите -нередовна
13 –14 г.
Рязка промяна във формата на таза, възможна бременност
14 –15 г.
Акне, по-нисък глас, редовна менструация
15 –16 г.
•Спиране на растежа на скелета
16 –17 г.
Полови белези при момичетата
Поставих тези таблици в ръководството си, за да можете да наблюдавате развитието на децата по периоди и години. Така, много по-лесно ще разгадавате и техните „тайни“, които са свързани с личностното им развитие.
Тъй като вече споменах, че половото развитие е един от най-сложните процеси, нека заедно с Вас да отпътуваме отново назад – във времето, когато Вие сте били подвластни на всички тези промени.
Освен, че сте „скривали“ неудобството си от промените, Вие сте изпитвали срам, както го изпитват и децата Ви. През пубертета „тайните“ се увеличават. Навярно сега, когато сте зрели индивиди и имате семейства, изпитвате известни задръжки, или тревоги, по отношение на Вашите юноши.
Това, което „не искате“ да си помислите, че правят Вашите деца, е Ваше ограничение, а срамът, който изпитвате от тази мисъл, е породен от отношението Ви по „половите въпроси“.
Не изпитвайте вина!
Човек отдавна е „обучен“ как да се чувства виновен. Вие променете това утвърждение.
Ако имате проблем с обясненията по половото развитие, и не знаете как да подходите към децата си, просто винаги се връщайте назад, за да преразгледате Вашата ситуация. Спомнете си какво са Ви казвали родителите Ви, и ако нещо Ви се струва „не както трябва“ – направете противоположното. Дайте глас на интуицията си и действайте според нея.
Да – момчетата ще крият своите полюции! Да – момичетата ще крият своята поява на менструация! Да – и момичетата и момчетата Ви ще крият изучаването на собствените си тела! Да – Вие също сте го правили – имали сте „тайни“.
Мастурбацията – четвърта тайна
Ако се питате дали съм се колебала дали да напиша тази част – отговорът ми е – категорично не! Напротив – тази част е толкова необходима на това ръководство, че едва ли осъзнавате значението й в този момент! Темата, която аз наричам „най-тайната“, е именно мастурбацията.
За да започна да „разкривам“ тайните на децата и тийнейджърите, които са свързани с онанизма, ще поставя едно определение за този толкова „срамен процес“.
Мастурбацията е сексуално самозадоволяване, често, но не задължително включващо въздействие на половите органи с ръце.
Скъпи родители, това е нормален процес!
Нека да обясня…
При нормалния човек първите опити за стимулиране на ерогенните зони се наблюдават между 2- и 4-годишна възраст.
Да, правилно прочетохте!
Тогава, и много често, след родителска забрана, децата спират да „правят онова нещо“. Родителите следят като падари всяко движение на малкия човек, а не осъзнават, че това е спонтанно опознаване на тялото. Ще кажете, че децата са малки! Да, но естеството на опознаване се развива и Вие не можете да го спрете! Нима не сте правили същото? Попитайте Вашите родители и ще се убедите.
Поради бурята на хормоните в пубертета, желанието за мастурбиране става все по-голямо. Тогава юношите започват да изпитват наслада от опознаването на тялото си и така могат да определят бъдещите си сексуални предпочитания. Много сексолози дават противоречиви твърдения на степента на онаниране при момичета и момчета, както и при мъже и жени. Според последните проучвания, близо 95% от мъжете и 80% от жените мастурбират редовно. Днес се говори, че процентът на жените, които се самозадоволяват, е по-голям.
Тъй като стимулирането на половите органи през пубертета е личен процес, най-често трудно се „хваща“ от родителите. Именно за това в началото на тази част споменах за „най-срамната тайна“. Момчетата много по-откровено могат да споделят, че се самозадоволяват на приятелите си, докато момичетата не споделят и дори отричат. Рядко, жени, които са полово зрели, имат смелостта да си признаят „тайната“.
Защо се пази „тайната на мастурбацията“?
Първо, всеки зрял човек знае, че от онанизъм не се ослепява. Втори, всеки нормален човек осъзнава, че няма да бъде „хвърлен в ада“, след като е мастурбирал. Тези убеждения са внушени от много стари времена. Онанизмът се е смятал за грях и всеки, който го е правил, бивал прокълнат. По-късно, религии, общества и традиции са наложили убеждаването, че да мастурбираш, означава, че нямаш контрол над себе си.
Пълни глупости!
Няма да имаш контрол, ако държиш себе си заключен в собствения си свят и не позволяваш на естествените процеси да преминават през тялото ти.
Родителите от по-старите поколения, строго са наказвали децата, ако ги хванат да стимулират половите си органи. Колко иронично! Бас ловя, че в същия миг са превели тайно абсолютно същото действие! Но това е друга тема…
Родители, децата Ви ще мастурбират!
Запомнете, че през това сте минали и Вие и няма как да спрете този процес, освен ако искате да направите от детето си неориентирана и неосъзната личност. Тийнейджърите ще прекарват все повече време в банята или в стаята си, ще се интересуват от еротиката и от секса. Няма значение дали си мислите, че имате послушна дъщеря или свит син- и в двата случая това е Ваше виждане! Те мастурбират и Вие трябва да го приемете!
Какво да направите, ако случайно „хванете“ детето или тийнейджъра да онанира?
Този въпрос често е обсъждан и от мои клиенти, които изпитват притеснение, защото не са наясно как да подходят или да реагират в такава ситуация. Още отрано, когато детето е малко и любопитно, относно „срамните неща“, обяснете му по подходящ начин за възрастта – какво се случва и защо се прави. Бъдете иноватори! Не чакайте да дойде момент, когато ще изпитате още повече неудобство! Действайте с обясненията навреме, и моля Ви, не гонете децата в другата стая, само защото по телевизията дават целуваща се двойка!
Днес можете да потърсите и подходяща детска литература за съответна възраст, която да дадете на детето или юношата. Имате безкрайни варианти!
Неувереният родител забранява на детето си да изследва тялото! Той наказва детето, ако то мастурбира! Така се внушават не само комплекси, но се получават и неврози. Малкото дете онанира от любопитство, но голямото дете онанира, защото осъзнава, че „става въпрос за нещо различно“. За това, ако това се случи и Вие го видите, направете се, че не сте видели. В другия случай рискувате да създадете безкраен срам и неудобство у Вашия тийнейджър.
Първият секс – пета тайна
Когато се сблъсквате с въпросите, които са свързани със секса и сексуалната култура, винаги бъдете достатъчно аргументирани в обясненията си. Най-важен е подходът, с който ще кажете на децата си, онова, за което Ви питат.
Когато са малки или когато вече ходят на детска градина, любопитковците задават безброй въпроси. Вие сте задавали такива въпроси и на родителите си. Опитайте се да бъдете търпеливи в обясненията си за секса. Децата питат откъде идват бебетата, или защо мама и татко се целуват вечер.
Тогава включете в действие подхода на любовта и обяснете, че бебетата се правят от големи хора, които се обичат.
Оставете детското съзнание да „поработи“ само, за да изследва света, в който се намира.
Първият секс се случва обикновено в годините на пубертета (поне за повечето съвременни тийнейджъри).
Често пъти, първият път е съпроводен от притеснение за юношата, както и от силни емоции. Много деца, които са в пубертета (обикновено между 15 и 18 години), осъзнават потребността си да правят секс. Тайната е, че много от тях не споделят с близките си за това преживяване. Това е така, защото все още се усеща влиянието на нагласата, че „сексът е мръсен“.
Говорете на тема секс с децата Ви!
Разкажете им, че това е нормално и не е срамно, но не забравяйте да обясните нещата така, че децата на научат какво е безопасен секс и как да се предпазват. Все пак, ако чувствате известни затруднения с такъв тип разговори, потърсете източници на информация, които могат да са Ви от полза.
Не чакайте юношата да дойде и да Ви се „похвали“, че е правил секс. Вие задействайте наблюдението си и родителския усет, за да може да сте от помощ на детето си, ако се наложи.
Когато назрее моментът на първия секс, у тийнейджърите се усеща емоционално изобилие. Тогава светът им се променя и започват процеси, които свързват секса и любовта. Всички Вие сте усещали, че без любовта и себеотдаването, сексът не е това, което искате да бъде.
За това – възпитавайте любов към всичко и всеки!


Материалът е част от ръководството на авторката:
„Истината, която не искате да чуете“

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather