Тайните, които психолозите не биха искали да узнаете. Но е добре да го направите!

Тайните, които психолозите не биха искали да узнаете. Но е добре да го направите!

Тайна номер 1: „В работата си с психолог ще се почувствате по-зле, преди да се подобрите“

„Най-тъмно е преди изгрев“ казват старите хора. Инвестирайки в терапия, вие скоро ще разберете, че в работата със себе си могат да изникнат болезнени мисли и чувства към повърхността като част от проучване, получаване на прозрение и създаване на положителна промяна около трудни преживявания. Ще разберете, че за да станете по-наблюдателни и сензитивни за собственото си поведение, емоционалните си реакции и характерът на мислите, които Ви спохождат ежедневно ще трябва да се сблъскате с не толкова добрите аспекти на вашата личност. Често това ще ви кара да се чувствате сякаш буксувате на едно място, а това може да бъде много обезнадеждаващо за всеки. Но знайте, че психолозите са тези, които ще ви помогнат да преминете успешно през този етап на работата върху себе си, тъй като той е почти неизменна част от качествената терапия.

Тайна номер 2: „Сълзите ви не ги разчувстват“

Въпреки популярното мнение, психологът не е човек, с когото можете да си поплачете заедно. Те виждат сълзите ви по съвсем различен начин от близките ви. Емпатията е умение, което психолозите използват, за да възприемат по-пъстроцветно и детайлно ситуацията, в която се намирате и чувствата, които преживявате. Тя им дава разбирането за това как успешно да се навигират из разказа ви и емоционалния ви свят, както и разбирането за това защо се чувствате по точно определен начин. Когато се разплачете, вие им давате възможност да изследват вашата тъга и да ви помогнат да я изживеете, но това не би било възможно, ако те се загубят в нея съчувствайки ви. Затова вместо съчувствие те използват емпатията си, защото разбират напълно значимостта на всяка ваша емоция и най-вероятно са удовлетворени, когато вие успеете да освободите някоя от тях.

Тайна номер 3: „Без вашето съдействие – техните трупани с години знания и умения са практически безполезни“

„Моля Ви, накарайте го да разбере, че не е прав! Вие, психолозите, знаете как!“ – призив толкова често отправян в психологическите кабинети. Недоброволните клиенти и предизвикателството да работят с тях е дискусия в много супервизии на психолози и психотерапевти, поради яростната съпротива, с която специалистите трябва да се сблъскат. Поради нейното наличие практически е почти невъзможна успешната работа с клиент, който не желае помощ, не мисли, че има нужда от такава и не съдейства по никакъв начин в процеса. И никакви техники, „скрити козове“ и тренирани умения не биха били от полза, ако срещу психологът стои човек, който не е готов да работи върху себе си. Най-вероятно резултатът от това би бил едно тежко и изморително преживяване и за двете страни.

Тайна номер 4: „В повечето от случаите не получават благодарност за работата си“

Една от най-уважаваните и същевременно неблагодарни професии е тази на психолога и това е факт в работата на почти всеки специалист. Най-често това се дължи на ефектите от „Тайна номер 3“. Най-важният ресурс в работата с психолог винаги ще си остане ресурсът на клиента, а не този на специалиста, което поставя последния в една второстепенна позиция въпреки всичките си заслуги. Многобройни са случаите на хора, които намират изход от трудностите си, но не съобщават за това на своите терапевти. Напротив – често прекъсват работата си с тях, дали поради фактът, че вече са постигнали това, което са желали или може би, че не са удовлетворени от услугата, като оставят специалиста в неведение и без обратна връзка за качеството на своята работа.

Тайна номер 5: „Понякога знаят какво е правилното решение за вас още на първата ви среща“

„Какво да направя“ е най-често задаваният въпрос на първа среща с психолог. Даването на съвети и готови решения е тема табу в практиката на психолозите и терапевтите не само заради етични норми, по които практикуват, но и поради „Тайна номер 3“. Най-важната задача на специалиста си остава тази да съпроводи клиента си в преоткриването на неговата собствена изцелителна сила и индивидуален потенциал за развитие. Често се случва обаче, особено при специалистите с дългогодишна практика, те да се ориентират много бързо в характера на вашето затруднение. И въпреки, че знаят много добри съвети, те никога не биха си позволили да изиграят ролята на ваш ментор. Просто защото тази роля е отредена за вас!

Тайна номер 6: „Не забравят клиентите си“

Един неоспорим факт е, че психолозите са човешки същества – с всичките си типично човешки притурки, емоции, желания, мечти, със своята история и бъдеще. Те са избрали хуманитарна професия, защото умеят да разбират какво е да си човек – с всичките минуси и плюсове и желаят да бъдат подкрепа на тези, които имат нужда от тях. Докосвайки толкова много човешки съдби, те често осъзнават, че клиентите им оставят значими следи в собствения им живот. Спомнят си първия си клиент. Помнят всеки един от тях – как са се чувствали в тяхно присъствие, важните детайли от техните истории, помнят сълзите и радостите им. Защото когато направиш човешкото щастие своя мисия и професия – то това обикновено е продиктувано от доброто сърце и грижовността, които психолозите и психотерапевтите са развили в своя живот. И бъдете сигурни, че ако срещнете в тълпата своя терапевт и той не ви се обади, то това е защото той се грижи за конфиденциалността на вашата работа заедно. Но никога няма да ви забрави.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather