Тъмната сянка на депресията

Тъмната сянка на депресията

Повечето хора понякога се чувстват потиснати и без настроение. Изразените депресивни състояния обаче причиняват тъга, песимизъм, чувство на безнадеждност и тревожност. Те водят както до физически нарушения в организма, така и до психологически дискомфорт и отклонения в поведението, именно тогава е необходима и помощ от професионалист.
Периодите на лошо настроение са нормална част от живота на всеки и са резултат от стресови ситуации, спорове, неразрешени проблеми и страхове. По-дълбока ситуационна депресия може да възникне след значима загуба, например развод, смърт на близък човек или провал в работата. Някои хора преживяващи подобни проблеми, не са способни сами да се върнат към нормалния си живот, причини за това биха могли да са нарушения във функционирането на невромедиаторите в мозъка. Подобни нарушения обаче могат да предизвикат депресия дори и при отсъствието на печално или тежко преодолимо събитие. В такива случаи е необходимо професионално лечение, което се занимава както с емоционалните, така и с физическите проблеми.
Съществуват множество причини за възникване на депресия, например:
– Генетична и/или биохимична предразположеност на човека към променливи или депресивни настроения.
– Депресия дължаща се на нарушения на хормоналните нива в организма
– Постродилна депресия в резултат на хормонални промени и други проблеми, например отсъствие на подкрепящ партньор или друг близък човек, изолация, напускане на работа и тн.
– Трудно детство с болезнени преживявания, например загуба на родител, водещи по-късно до депресия.
– Чувствителност към недостиг на ярка дневна светлина през зимата, причиняваща сезонно афективно разстройство. Този тип хора копнеят за сладки, нишестени храни, обикновено наддават на тегло и се чувстват уморени.
Симптоми на депресията:
– неработоспособност и невъзможност за изпълняване на всекидневните задължения.
– затруднения в общуването с близки, колеги, приятели и тн.
– липса на удоволствие от дейности, които преди са доставяли радост.
– загуба на интерес към секса.
– лош сън
– постоянна умора
– липса на апетит или рязко засилване на апетита.
– безпокойство, тревога и/или раздразнителност.
– злоупотреба с алкохол, наркотици или други вещества.
– чувство за безполезност.
– отсъствие на интерес към външния вид.
– неспособност за вземане на решения.
– разсеяност и слаба концентрация.
– чувство за вина.
– емоционална лабилност.
– проблеми с паметта.
– суицидни мисли или действия – склонност към самоубийство.
– депресивно мислене.
Тук е важно да споменем и основните аспекти на депресивното мислене, а те са:
– негативно мислене, например „Аз съм неудачник“
– нереалистични убеждения, например, „Не мога да бъда щастлив.“, „Не заслужавам да бъда обичан.“ , „Всички трябва да ме харесват и одобряват“ и тн.
– неправилно мислене:
а/ съсредоточаване върху негативните детайли, пренебрегвайки позитивните.
б/ преобладаване на негативни изводи.
в/ правене на генерални заключения от един единствен инцидент.
г/ изпитване на чувство за вина, за която няма обективна причина.
Профилактика и лечение на депресията
Като за начало е хубаво да започнете да използвате техники за справяне със стреса, например:
– търсете и приемайте предложената чужда помощ и подкрепа, когато се почувстване нестабилни, объркани или изплашени.
– консумирайте храни богати на хранителни вещества, които оптимизират работата на мозъка, например храни съдържащи витамините В6 и С – месо, риба, ядки, семена, банани, зеленолистни зеленчуци,яйчни жълтъци, пресни плодове. Храни съдържащи цинк, магнезий, фолиева киселина, желязо – месо, риба, бобови растения, пълнозърнести продукти, бирена мая, мляко.
– ограничете приема на алкохол и кофеин – засилената им употреба с течение на времето може да повлияе зле на настроението ви.
– наслаждавайте се на живота, не бъдете прекалено критични и обичайте себе си.
– осигурете си достатъчно сън през нощта – поне 6 часа.
– редовно се занимавайте с даден вид спорт, йога, медитация, техники за релаксация и/или разходки.
Физически упражнения – чрез тях човек се концентрира върху своето тяло и се откъсва от неприятни мисли и чувства. Ако се натоварвате достатъчно, в организма се освобождават химически вещества – ендорфини, които въздействат на мозъка и повишават настроението. Започнете с половинчасово бързо ходене поне 3 пъти седмично. След като свикнете, увеличете натоварването и се заемете с нещо по-интензивно.Дейности, които изискват партньор/тенис, игри в отбор, танци и др./, са за предпочитане пред индивидуалните занимания понякога.Разнообразявайте физическата си активност и не правете упражнения, които не ви доставят удоволствие. Не прекалявайте с натоварването, за да не чувствате умора вместо прилив на енергия и по-добро самочувствие.
– не пропускайте всяка възможност да сте сред природата, независимо от сезона.
– хранителен режим
Препоръчително е да приемате малко количество храна по няколко пъти на ден, отколкото на 3 основни хранения. Нека менюто ви е разнообразно и добре балансирано. Не „давете“ мъката си в алкохол. Той помага да се отпуснете за известно време, но и потиска централната нервна система, задълбочава депресията и намалява способността на човек да се справи с проблемите си. Ограничете консумацията на кофеин, прекалената му употреба влошава състоянието, вместо да ви ободрява.
– справяне със стреса
Уверете себе си, че нещата, които можете да правите имат предел, особено когато, не се чувствате добре. Ако е възможно, прехвърлете на друг човек временно задачите, които смятате за прекалено трудни. Хората са склонни да помагат, ако ги помолите. Може също така да облекчите себе си, като разделите мащабните, обезсърчаващи задачи на малки, лесни са следване стъпки, които изпълнявайки, да отмятате. Хубаво е и да отделите време да обмислите добре проблемите си, какво ви притеснява и ако не намирате отговорите или изхода от ситуацията потърсете помощ. Добре е да се обърнете към професионалист – психолог, психотерапевт, ако се чувствате неспособни да опитате някой от описаните методи, ако депресивното ви състояние продължава повече от 3 седмици, пречи на съня, работата ви и общуването с околните. Задължително потърсете помощ ако имате самоубийствени мисли.

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather