Сънища и послания

Сънища и послания

(Група за сънища)

Ние всички сънуваме. Някои сънища помним, други не. Има сънища, които ни разтърсват, оставят ни в недоумение, други ни пренасят в удивителни светове, а трети ни държат с дни в особено състояние. Когато се събудим не сме същите – нещо се е случило с нас, намерили сме отговор на сложен житейски проблем или е изплувал подходящият въпрос.
Сънищата влияят на настроението ни – ако сме сънували хубав сън ние сме добронамерени, усмихнати и внимателни, ако сънят е бил кошмарен ние сме уплашени, свирепи и нервни.
Сънищата не са предварително планирани, произволни измислици, а естесвени феномени, които не са нищо друго освен онова, което представят. Те не заблуждават, не лъжат, не изопачават и не потулват, а наивно разгласяват това, което са, и което имат пред вид. Те дразнят и объркват само защото не ги разбираме. Те не използват фокуси за да прикриват, а по свой начин казват това, което образува съдържанието им, толкова ясно, колкото е възможно. Те са странни и трудни, защото винаги се стремят да изразят нещо, което Аз-ът не знае и не разбира. И езикът е толкова по-странен и объркан, колкото незнанието и объркването на Аз е по-голямо.
Сънят е естествен феномен на душата. Той е писмо, сътворено в конфликтната точка между Аз-а и несъзнаваното. Посланието е написано на странен символен език – фантасмагорични фигури, противоречиви образи, загадъчни думи и форми, ярки картини. Докато спим душата е свободна от контрола и ограниченията на съзнанието. В това състояние съзнанието може само да възприема случващото се без да може да направлява психичните процеси.

В началото на ХХ век швейцарският психиатър Карл Густав Юнг, създател на аналитичната психология, открива и разработва научен метод за тълкуване на сънищата. Той казва: „Всъщност сънят е свързан както със здравето, така и с болестното състояние и поради неговите несъзнавани източници той изважда богатството на подпраговите възприятия и понякога произвежда неща, които си струва да бъдат познавани.” Юнг, К.Г. Избрано: Книга трета. – ЕА, 1994. с.6

Можете да прочетете повече за природата на съня ТУК

Въпросът е какво ни казва съня, какви са посланията от несъзнаваното – дали ни насочва към преразглеждане на взаимоотношенията ни с най-близките, или ни посочва грешните коловози, в които вървим, може би ни подсказва къде се намират ресурсите ни за по-пълноценен и по-богат живот.
На тези и подобни въпроси ще търсим отговори в група „Сънища и послания“.


Срещите ще се провеждат вечер, веднъж седмично в рамките на час и половина (2 академични часа).
Какво ще правим?

  • Ще споделяме своите сънища, мисли, чувства и асоциации, ще говорим, ще използваме различни арт техники в търсене и разчитане посланията на съня. Това ще се случва в защитеното пространство на групата.

За кого е подходящо участието в групата?

  • За този, който мисли, че сънищата не са безсмислици
  • За този, който има кошмарни сънища, повтарящи се и/или грандиозно-величествени
  • За този, който иска да разбере причините за нелогичността и абсурдността в сънищата
  • За този, който иска да разчете посланието на съня си през призмата на групата
  • За куражлиите, готови да обърнат поглед към себе си и тръгнат по пътя на промяната. Първата среща ще се проведе на 21.09.2017 от 19.00 ч. на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 32

Водещ на групата – Живка Дункова – юнгиански ориентиран психотерапевт под супервизия
Можете да заявите своето участие на телефон 0876 850 184
За допълнителни въпроси ползвайте и e-mail – zhiliez@abv.bg
Цена на среща – 12 лв. Заплаща се на място.