Какво да кажем на детето, когато се развеждаме?

Какво да кажем на детето, когато се развеждаме?

Всяко дете изживява раздялата на двамата родители, въпреки че не всяко от тях изразява болката, която изпитва. Напълно нормално е детето да се чувства виновно за случващото се, защото макар и да знае, че родителите му се разделят, то рядко разбира само причините за това. Някои родители се опитват да скрият липсата на любов помежду си, както и ситуацията на раздяла като цяло. В практиката ми съм се натъквала и на случаи, в които родителите продължават да живеят заедно уж в името на детето. Въпреки че детето не разбира ситуацията по начина, по който я виждат възрастните, то усеща. То знае, че се случва нещо различно, нещо странно. Детето вижда, че родителите му не спят в едно легло вече, че баща му се прибира все по-късно и по-късно… Много хора си мислят, че могат лесно да излъжат децата и да прикрият истината с цел да ги предпазят. Истината е обаче, че точно тези лъжи и преструвки карат детето да изпитва вина. Децата в никакъв случай не трябва да бъдат намесвани в процеса на развод и не бива да бъдат карани да избират един от родителите си. Това, което могат да направят възрастните за децата е да разговарят с тях, да им обяснят ситуацията по достъпен за самите деца начин и да им позволят да бъдат тъжни и ядосани, но не и виновни.

Това, което е важно един родител да каже на детето си, когато се разделя със свооята половинка е, че детето не е виновно и причината за това е липсата на любов и разбирателство в самата двойка. Детето трябва да е наясно, че хората се разделят тогава, когато не се разбират вече помежду си и въпреки опитите да поправят взаимоотношенията си, не са успели и се е наложи да се разделят. Посланието към децата трябва да е, че хората не се разделят просто тогава, когато се скарат, а след като дълго време са се опитвали да общуват и да прекарват приятно времето си заедно, но това не се е случило. Ако кажем на детето, че причината за развода е това, че родителите му са се скарали, детето може веднага да съотнесе това към себе си и да започне да се страхува от забележките на родителите, за да не се разделят и с него. Затова е важно детето да знае, че разводът е процес, а не просто прищявка на възрастните в следствие на скандал.

Може би най-важното послание, което трябва да дадем на децата в този момент е, че те не са виновни. И това трябва да бъде назовано директно, без излишни думи. Децата имат нужда да го чуят и да го знаят.Ако не им съобщим тази важна информация, те дълго ще мислят, че причината е била в тях и така ще растат с това чувство, което пък от своя страна може да доведе до други последствия.

Има и още нещо, което би могло да подпомогне процеса на разделяне с единия родител за детето. Ако двойката се разделя по един мирен начин, без много шум, с договорки за това кога бащата например ще вижда детето, това също е важно да се каже на самото дете. То трябва да знае кое от взаимоотношенията му с родителите ще си остане същото, защото въпреки голямата промяна, то ще иска и ще търси тази сигурност и постоянство. Можем да кажем на детето, че баща му ще продължава да го води на училище всеки ден (само ако това наистина е така) или че всяка седмица ще могат да играят любимата му игра в дните, в които той идва да го види. Детето трябва да е наясно, че родителите му ще продължават да бъдат негови родители дори тогава, когато не живеят с него и не го виждат всеки ден.

А най-важното от всичко е детето да знае, че вие го обичате и ще продължавате да го обичате, дори и да се преместите да живеете в друг град. Кажете му го! Позволете му да знае, че вие сте му майка/баща, че ще останете тези хора за него , че го обичате и че няма да спрете да го обичате въпреки всичко!

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather