Булимия и последици от прочистващите методи

Булимия и последици от прочистващите методи

Какво е булимия?

Булимия невроза е хранително разстройство характеризиращо се с неконтрулируемо хранене последвано от компенсаторно поведение като повръщане,пречистване или усилени упражнения.Обичайно е съпровождано от патологичен страх от напълняване, който води до ограничаване на храната,следвано от нуждата да се натъпчеш в отговор на гладуването.Огромното количество калориен прием води до нуждата да се пречистиш,въпреки че много хора го правят без да са се тъпкали. С булимията ,животът на човек става нерегулируем и извън контрол,както и много други аспекти в него.


Какво представлява булимичното преяждане?

Епизодите на булимично хранене могат да се преведат на български като гуляи.По време на тези епизоди човек поглъща огромно количество храна за кратък период от време.В някои случай хората през такъв епизод не могат да спрат да се хранят докато не почувстват болки   по тялото и кожата.Булимичното хранене не е толкова свързано с количеството изядена храна,колкото с чувството да не можеш да удържиш контрола и принудата да консумираш .

Пример за епизод на гуляй,е млада жена страдаща от булимия попаднала в ситуация на голям стрес,под чиито натиск тя   посетила 7-11 магазина ,в които купуваа по 3 къп кейка и ги поглъщала в тъмните алеи зад магазините,криейки се.Тя е убедена че епизодите и започват в момента,когато влезе в магазина и свършват в момента ,когато повръща изяденото.Тя усетила.че променя състоянието си през пет минутен интервал и изпитвала дълбоко чувство на облекчение от тревожността след пречистващия цикъл.Булимичният цикъл освобождава ендорфини,мозъчни химикали,които карат човек да усеща еуфория и изтръпване.Иронично е че  облекчението преминава много бързо и бързо е заместен от тревожността и вината за булимичното поведение.

  От какво е причинена булимията?

Причините за булимията са обединени от различни фактори както от химически характер така и от околната среда.Хората се раждат с вродена предразположеност към развитие на булимия,особено в случаите,когато има сведения в историята на индивида за злоупотреба с вещества,разстройства на настроението.

Към факторите от средата може да добавим натиск от връстниците,семейните нагласи,влиянието на медиите създаващи нуждата да бъдем слаби,ниско самочувствие и липса на приемане на собственото аз и форма на тялото.Като цяло лошите хранителни навици могат да стартират проблем ,който да ескалира до булимия;диетите и гладът водят до желанието да се натъпчеш,което пък довежда до желанието за компенсиране.Булимията и анорексията могат също да бъдат разглеждани като злоупотреба с храната за разрешаване на емоционални проблеми при хора с генетична предразположеност.Когато човекът е неспособен да се справя с  чувствата и проблемите ,които възникват в живота му той е по-податлив за появата на булимия.Булимията и анорексията са най-смъртоносните от всички нарушения на психичното здраве,убиват или осакатяват 6 до 13 процента от жертвите си,87 процента от които са под 20 годишна възраст.


Какви са симптомите на булимия?

Други симптоми на булимия могат да включват злоупотребата с лаксативи,диуретици,хапчета за отслабване,всички подобни които имат ефект на прочистване.Хората с булимия често страдат от депресия и тревожност както могат и да развият ADHD.Друга много честа форма на булимично пречистване са компулсивните упражнениа,които са познати като разстройства на активността.Много хора страдат от булимични симптоми,които не отговарят на описанията в ДСМ ;тези хора са жертви на така наречената категория   ХРНД (Хранителни Разстройства некласифицирани Другаде)-това са тези субликинични хранителни нарушения, при които лицето отговаря на някой от критериите за Анорексия, Булимия или Хиперфагия,но не на всички за да бъде класифицирано официално.Което обаче по никакъв начин не омаловажава сериозността на тези хранителни нарушения- където всъщност попадат значителна част от пациенти с ХР, в определен предшестваш етап на болестта им или след хронифициране на ХР.

 

Колко лесно е да разпознаем булимията?

Лесно ли е да разпознаем ,че наш близък страда от булимия?Не е никак лесно.Типично,хората с булимия имат нормално тегло,действията свързани с повръщането и прочистването се прикриват.Емоционално,булимичните пациенти могат да станат оттеглени,раздразнителни или неспособни да се фокусират върху опитите да учат и работят.Наблюдателите трябва да се научат как да разпознаят скритите симптоми.Много често,булимията е заболяване, при което страдащите държат изкъсо цялото това поведение,тъй като то им помага в тежки моменти.Чрез способността да повърнеш или премахнеш вечерята,имаш   усещането че държиш контрола над всички аспекти в живота си.При булимията,прочистването става метафора за неправенето или изчистване на проблемите или опасенията,за отказ да се разпознае,сблъска и справи с препятствията на живота.Трябва да се помни ,че булимията както и други животозастрашаваши психични заболявания,е също и физиологично разстройство,въпреки че рядко се проявява в лекарския кабинет или медицинските лаборатории.


Кой страда от булимия?

В последните години се посочва, че децата страдат от булимия на все по-ранна възраст.Възрастовата категория е паднала от 13-17 годишни до 9 -12 годишни деца.Когато момичетата стигнат възрастта на пубертета, те започват да стават все по-чувствителни към темите за това как изглеждат.Диетите стават начин на живот за тях,в търсене на това да са по-слаби.

Неразрешените проблеми и дисфункционалното хранене и навиците свързани с булимия се проявяват често в по-късните години на човек.Много хора през 20 те,30те и 40 те крият тайната от близките си хора.Жена от моята практика сподели че в продължение на 20 години не е казала на никого за страданията си.Тя вярва че мъжът и децата и все още не знаят.Друга жена от групата сподели,че се среща с психиатър от 7 години , два пъти седмично,без да му сподели че е булимичка.

Когато я попитал защо,тя отговорила че се срамува и мисли че той няма да иска да работи с нея.

Възстановяват ли се хората от булимия?

Чували сме фразата “Веднъж булимик, цял живот булимик“. Не е съвсем така. Изследванията показват, че при ранно откриване и работа с пациентите 80 % от тях се възстановяват. Възстановяването определено помага за подобряването начина на живот на страдащите и спасява живота им, който може да бъде изгубен внезапно от електролитен дисбаланс на организма.

Влияние върху организма на някои елиминативни методи за контрол на теглото

Хората с хранителни нарушения често прибягват към различни начини за по-бързото отстраняване или предотвратяване на пълното усвояване на храната, която са консумирали. Използват се различни медикаменти или пренатоварват с упражнения. Това поведение за контрол на теглото, особено проявяващо се дълъг период от време, може да увреди сериозно здравето и дори да предизвика смърт.

Лаксативи

Съществуват три вида лаксативи – осмотични, контактни и омекотители. Осмотичните задържат вода и увеличават обема, като по този начин ускоряват перисталтиката; контактните стимулират лигавицата на дебелото черво, а омекотителите размекват съдържимото.

Продължителната употреба на лаксативите може да доведе както до привикване, така и до различни усложнения:

-Запек и диария;

-Отпадналост;

– Язви;

– Обезводняване;

-Болки в коремната област;

– Анемия;

– Задържане на течности в червата;

-Електролитни нарушения и други.

   Диуретици

Диуретиците намаляват количеството на вода в организма като действат върху бъбреците и засилват отделянето на урина. Някои от последиците в резултат употребата на диуретици са:

-Обезводняване;

-Електролитни нарушения;

-Сърдечни проблеми;

– Повръщане;

– Виене на свят;

– Липса на тонус;

-Бъбречни проблеми;

– Хипокалиемия;

-Смърт.

   Хапчета за отслабване

Хапчетата за отслабване са лесно достъпни за всички, а са едни от най-опасните медикаменти, които се употребяват за намаляване на телесното тегло. Някои от усложненията, които могат да настъпят след употребата им са:

-Отпадналост;

-Повръщане;

– Виене на свят;

-Припадъци;

– Главоболие;

– Проблеми със зрението;

-Сърдечни нарушения.

Упражнения

Прекомерната тежка физическа дейност като средство за изгаряне на калории, а не за поддържане на фигурата и за здраве, може да има и негативно влияние върху организма, а някои от тях са:

-Обезводняване;

-Отпадналост;

– Чести наранявания и счупвания;

-Липса на менструален цикъл /аменорея/;

-Проблеми със сърцето;

-Остеопороза.

 

Моля, споделете тази статия ако Ви е харесала!

Facebooktwittergoogle_plusmailby feather